05.12.2018

EFELER KENT KONSEYİ KADIN ÇALIŞMA GRUBU AÇIKLAMASI

EFELER KENT KONSEYİ KADIN ÇALIŞMA GRUBU 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİ

VE KADIN HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI

Aydın kadını öncüdür.

Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Muhtar Gül Esin’i minnet ve saygıyla anıyoruz.

Muhtar Gül Esin, 1933 yılında Türkiye'nin seçilen ilk kadın muhtarıdır. Aydın'ın Çine İlçesi, Karpuzlu Bucağının muhtarlığını yaptığı dönemde kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklamış, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmiş; Atatürktarafından ödüllendirilmiştir.

Türk kadını 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile başlayan Cumhuriyet Dönemi hak kazanımlarına 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde ederek dünyadan çok daha erken bir dönemde kavuşmuştur. Öyle ki, 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. Atamıza şükran borçluyuz.

Hak kazanımları için en önemli konu, kadınların başta parlamento olmak üzere siyasettin tüm bileşenlerindeteslimedilmesidir. Ne yazık ki ülkemiz 1998 yılı verileri değerlendirildiğinde, dünyada 193 ülke içerisinde %17,4 kadın milletvekili oranı ile 118. sıradadır.  Kadın bakanlarımızın sayısı ise bir elin parmaklarını geçmemektedir. Bu oran, yerel yönetimlerde ise toplamda %1’e ulaşmamaktadır.

5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. yılında; kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği birlikte inşa etmenin önemine inanıyoruz. 1934 yılında Anayasada bu madde yer alırken Atatürk, “kadınların haklarını salahiyet ve liyakatle kullanmaları gerektiğini” vurgulamıştır. Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu olarak, verilen bu hakkın sorumluluğun bilincindeyiz. Cumhuriyet'in kazanımlarına sahip çıkıyoruz ve kadınlarımızı da bu konuda geliştirmek ve gereksinimlerini karşılamak için gerekli çalışmaları yapmaktayız.

Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu olarak kamuoyuna saygıyla sunarız.