İletişim Merkezi

444 80 09

Whatsapp Hattı

0533 706 01 09

02.08.2019

BAŞKAN ATAY: “JES İSTEMİYORUZ; ÖZGÜRCE, TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

 

Aydın’da yeni açılacak olan jeotermal tesis ihalelerine tepki amacı ile vatandaşlar Efeler Atatürk Kent Meydanı’nda toplandı. Mevcut 35 jeotermal tesisinin doğa ve çevrede bıraktığı zararla mücadele eden halk, ihalesi gerçekleşecek olan 64 yeni tesis için, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma!” dedi.

Efeler Belediyesi, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ve Aydın Tabip Odası öncülüğünde gerçekleşen basın açıklaması çevre il ve ilçelerden çok sayıda sivil toplum örgütü ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

BİZ SAĞLIKLI YAŞAMAK İSTİYORUZ

Vatandaşların ve tarım üreticilerinin pankartlar ve zeytin dallarıyla katıldığı basın açıklamasında konuşan Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, “  Hepimiz tek bir şey istiyoruz, o da temiz bir çevre! Yılmazköy’de, İmamköy’de her yerde jeotermal santrali var. Peki, biz nasıl yaşayacağız? Bu bizim hakkımız ve biz yaşam hakkımızı elimizden aldırmayacağız!” dedi.

Atay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hepimiz bir tek şey istiyoruz. Temiz bir çevre istiyoruz. Başka hiçbir amacımız yok. Özgürce temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Anayasal hakkımız olan bunu kullanmak istiyoruz. Ama birileri bunu istemiyor. Kızılcaköy'de yapılacak olan jeotermal santralinin 350 milyon dolarlık ihalesi çıkmış. Kızılcaköy'de jeotermal santralini kuracaklar. Valiliğin hemen arkasında 2 tane kuyu açtılar. Kalfaköy, Yılmazköy'de de var, biz nasıl yaşayacağız. Bu hakkımızı elimizden aldırmayacağız. Jeotermal santralleri yaparak çok kısa sürede para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda değiliz, direneceğiz. Bu mücadelede ben seçimden önce söz verdim. En önde olacağım diye ama arkamda da siz olacaksınız demiştim. Görüyorum ki hep arkamdasınız bu yüzden çok teşekkür ediyorum.”

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ise mücadelelerine çevre il ve ilçelerden gelerek destek veren kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür etti, “Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı zehirletmeyeceğiz. Bizim topraklarımız birinci sınıf tarım toprağı ve bizlerde birinci sınıf insanlarız. Jeotermalle mücadele için bundan sonra hep beraberiz" dedi. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü ise jeotermal santrallerin insan hayatına ve çevreye verdiği olumsuzlukları örnekleriyle anlattı.

CHP Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan ise "Toprak için, su için, hava için, beşikteki bebeklerinin geleceği için buradan Büyük Menderes Ovası'nın bağrına bir taneden fazla hançer saplayanlara karşı hayatı savunan Aydınlılar için kulakları sağır olmuş olanlara sesleniyorum. Gözleri görmeyenlere sesleniyorum. Aydınlı ayağı kalktı. Aydınlı, 'Menderes Ovası'nı öldürmeyin' diyor” dedi.

'12 AYDIR NÖBETTEYİZ'

Törende Kızılcaköylü Gülten Şimşek  yetkililere seslendi. Şimşek; "Bizim kimseden para pul isteğimiz yok. Jeotermal şirketler şunu bilsinler ki; Kızılcaköy ve Aydın'a jeotermal santrali kuramayacaklar. Ne günahı vardı da o toprakları kuruttunuz. Bizler Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ten bize miras kalan bu vatan toprağını kimseye vermeyeceğiz. Havasının, suyunun, toprağının kirlenmemesi için 12 aydır nöbetteyiz. Sonuna kadarda mücadele vereceğiz. Bunu herkes böyle bilsin" diye konuştu.
Efeler Belediyesi, AYÇEP ve Aydın Tabip Odası’nın gerçekleştirdiği basın açıklamasına CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, İYİ Parti Milletvekili Adnan Sezgin, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı,Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya da katıldı. 

DİĞER HABERLER

Tüm Haberler
©2023 Efeler Belediyesi.