İletişim Merkezi

444 80 09

Whatsapp Hattı

0533 706 01 09

25.12.2019

BAŞKAN ATAY: “YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

BAŞKAN ATAY:

“YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Kızılcaköy’de yapılmak istenen JES için Çevre Bakanlığı’nın verdiği ÇED ön onayı protesto edildi.

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, Kızılcaköy, Dereağzı ve Kardeşköy Mahalleleri arasında Gürmat A.Ş tarafından yapılması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED raporu ön onayı vermesine karşı hukuk mücadelesi veren köylülerin yanında bir kez daha yer aldı. Başkan Atay, ÇED onayının yasalara, Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu belirtti,

“Yaşam hakkımızı elimizden almak isteyenlere karşı Kızılcaköylü yurttaşlarımızın insanlarımızın başlatmış olduğu bu dirence katkı sağlamak için buradayız. Har zaman birlikte olacağız. Kanser olup ölmektense, direnerek ölmeyi tercih ederiz” dedi.

“YASALARI HATIRLATACAĞIZ”

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) tarafından bu onaya karşı çıkan yurttaşlar binlerce imza topladı. Bu imzalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edilirken, çevre mücadelesi veren köylüler Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptılar. Aydın Milletvekili Adnan Sezgin’in de katıldığı açıklamada konuşan Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, bu santrallere bugüne dek hiçbir onay ve izin vermediğini belirtirken, şunları söyledi:

İnsanların sadece bir yaşam hakkı var. O yaşam hakları da anayasa ile güvence altına alınmış ve anayasal haklarını kullanmaktan başka hiçbir amaçları yok. Bu eylemin sadece ve sadece tek bir yanı var insanlık yanı. Elbette meydanlarda direnecek ve mücadele edeceğiz. Hiç kimseden korkmadan yapacağız. Çünkü biz haklı taraftayız ve haklı olan biziz. Biz kanun tanımayız diyorlar. Biz de onlara anayasal hakkımız gereğince kanunları tanımaları gerektiğini hatırlatacağız ve bu havayı kimseye kirlettirmeyeceğiz.”

“TEK BİR ONAY VERMEDİK”

Başkan Fatih Atay, Efeler Belediyesi olarak JES şirketlerine onay verilmediğini de kaydederken, şöyle konuştu:

Çok uluslu şirketlerin ve hatta Türkiye’deki sermayelerin gelir elde etmeleri adına santral yapılacak alanın satışını yapan devlet o zaman kamu kurumlarının ihaleye girmesini yasakladı. Yoksa o alanı Büyükşehir Belediyemiz alıp köylülerin lehinde değerlendirecekti. Şimdi o tarım alanına, zeytinlerin arasına santral izni vermek istiyorlar. Efeler’de 3 adet jeotermal sahası var. Bir tanesi de bizde zannediliyor fakat İncirliova sınırları içerisinde. O 3 tanenin bir tanesi ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde, bizim yetki alanımızda değil. Diğer iki santrale benden önceki Belediye Başkanı ruhsat vermiş. Ben 1 Nisan’dan bu güne kadar hiçbir jeotermal firmasına bırakın ruhsat vermeyi nokta bile vermedim. Bundan sonrada vermeyeceğim.”

“GERÇEK KAHRAMANLIK SİZİN MÜCADELENİZ”

Aydın Milletvekili Adnan Sezgin ise aylardır çadırlarda yatarak santrale karşı mücadele veren köylüleri kutladı. Sezgin, “Kahramanlık hukuksuzluğa karşı yapılır. Sivil alanda da yapılabilir. Bu noktada kahraman olarak Efeler Belediye Başkanımız gibi direniş bakımından halka öncülük yapanlara teşekkür etmemiz gerekiyor. Hükümetin iktidarın bu haksız uygulamasına karşı Başkanımızın burada bulunuyor olması bir teminat oluşturmaktadır” dedi.

Ayçep Başkanı Mehmet Vergili ise 6 yıldır kent genelinde mücadele verdiklerini hatırlattı, şöyle konuştu:

“Burada bir ateş yakılması gerekiyordu ve bu ateş yakıldı. Artık susma zamanı bitti artık Aydın uyandı. Sağır kulaklar duysun ki 16 ay önce Kızılcaköy’de ve daha öncesinde de 17’ye yakın dava kazanıldı. Önceden sağlıklı bir enerji zannediliyordu lakin zaman içerisinde öyle olmadığı anlaşıldı. Kızılcaköy’de yapacağınız santralle Efeler’in yok olması demektir. Efeler Belediye Başkanımız seçim zamanı bir söz verdi ve verdiği sözü tutuyor. Sözünün arkasında da dimdik duruyor. Bu iradeyi keşke geçmişteki belediye başkanları da yapsaydı. Fakat onlarında ne yaptığını biliyoruz.”

Direnişi sürdüren Kızılcaköy ve bölgeden gelen kadınlar yaşadıklarını anlattılar. Halktan daha büyük destek istediler. Sağlıklı gıda ürünlerinin bu atmosfer ile üretilemeyeceğini vurgulayan direnişçi kadınlar, “Biz yok olursak, sağlıklı gıda tüketmek zorunda olan sizler de yok olursunuz” mesajını verdiler.

DİĞER HABERLER

Tüm Haberler
©2023 Efeler Belediyesi.